Hoppa till innehållet

Råd & hjälp

Våld i nära relationer kan se ut på många olika sätt. Det kan vara psykiskt eller fysiskt våld, sexuellt eller materiellt. Att bli utsatt för våld påverkar din och dina eventuella barns hälsa allvarligt.

Om du blir utsatt för våld

  1. Ring kvinnojouren för att prata med kvinnor som lyssnar och tror på dig.
  2. Berätta för någon i din närhet att du blir utsatt.
  3. Skriv ner så att du lättare kommer ihåg vad som hände.
  4. Kontakta en läkare för dokumentation.
  5. Gör polisanmälan, 114 14.

Ring Kvinnojouren 0921-188 81

Du behöver inte ha synliga skador för att kontakta oss. Vi har tystnadsplikt. Vi tror på dig. Vi lyssnar och stödjer dig.

Berätta för någon

Berätta för någon i din närhet att du blir utsatt. Prata med en kompis, anhörig eller kanske arbetskamrat.

Skriv ner

Skriv ner varje gång du blir utsatt. Det blir då lättare att komma ihåg vad som har hänt om du bestämmer dig för att göra en polisanmälan eller för dig själv om du bagatelliserar händelserna.

Dokumentera skadorna

Kontakta en läkare för att dokumentera dina skador. Be dem fotografera och skriva vilken typ av skador det är bilderna kan användas som bevis vid en eventuell polisanmälan.

Gör en polisanmälan, 114 14

Genom att göra en polisanmälan markerar du att du inte accepterar hans beteende. Om du inte anmäler skyddar du gärningsmannen och inte dig själv. Glöm inte att våld eller hot är ett brott!

Tro honom inte när han lovar att sluta med misshandeln

Tro inte på honom när han säger att han ska sluta slå. Ha alltid en väg ut så att du kan ge dig av om han misshandlar dig igen. Ta reda på vart du kan vända dig när som helst på dygnet, t ex socialjouren om du har barn, polisen, sjukhusets rådgivning eller någon annan du känner. 

 

By Formsmedjan. Powered by Yago